niedziela, 11 listopada 2012

Witamy chlebem i solą

Chleb upiekliśmy z przepisu, który był w moim podręczniku.
Składniki:
1 litr ciepłego mleka,
10 dag drożdży,
80 dag mąki pszennej,
20 dag mąki żytniej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
tłuszcz do smarowania formy,
ziarna słonecznika,
otręby pszenne.
Odważyć mąkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem. Dodać do nich odrobinę mąki. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić drożdże do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, solą i ziarnami. Wszystko dobrze wyrobić. Blachę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.*


Chleb wyszedł bardzo pyszny. Moim kolegom i koleżankom z klasy też smakował. Warto samemu upiec chleb, bo wtedy wiadomo co jest w środku.
Polecam

Jan
* Przepis pochodzi z podręcznika dla klasy III ,,Nasza Klasa'' wydawnictwa MAC Edukacja

2 komentarze:

  1. pierwszy przepis i to od razu na Chleb! Zapowiadają się kulinaria na najwyższym poziomie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje!!! Taki chleb to naprawdę coś! Czy możemy liczyć na mały kęs w przyszły weekend???

    OdpowiedzUsuń